Przejdź do treści

Wydanie podstawowe

ŻYWIENIE W PRZEDSZKOLU:

  • solidne wsparcie w pracy intendenta
  • inspiracja do układania prawidłowych, zbilansowanych jadłospisów uwzględniających zalecenia dietetyków
  • przykłady jadłospisów dekadowych na cztery pory roku (m.in. dla dzieci na różnych dietach)
  • pomysły na wzbogacenie przedszkolnego menu o nowe potrawy
  • 9 jadłospisów dekadowych
  • ponad 50 receptur
  • informacje o zasadach żywienia dzieci wynikające z aktualnych badań
a także:
  • wzory dokumentów
  • procedury HACCP
  • aktualne akty prawne
  • niezbędne arkusze kalkulacyjne

 

A. INFOTEKA
1. Spis treści
2. Materiały w formie elektronicznej
3. Autorzy


B. INDEKSY
1. Indeks receptur
.............................................................................. WP
2. Indeks receptur dietetycznych


C. JADŁOSPISY DEKADOWE DLA DZIECI W WIEKU 3–6 LAT
1. Jesień

1.1. Henryk Pietrusewicz, Jadłospis jesienny 1 ................................... wrześ. 11
2. Zima
3. Wiosna

3.1. Henryk Pietrusewicz, Jadłospis wiosenny 1 .......................................... WP
4. Lato
4.1. Henryk Pietrusewicz, Jadłospis letni 1 ................................................ WP
4.2. Henryk Pietrusewicz, Jadłospis letni 2 ................................................ WP


D. JADŁOSPISY DEKADOWE DLA DZIECI W WIEKU DO 3 LAT
1. Jesień

1.1. Henryk Pietrusewicz, Jadłospis jesienny 1 .................................. wrześ. 11
2. Zima
3. Wiosna

3.1. Henryk Pietrusewicz, Jadłospis wiosenny 1 ......................................... WP
4. Lato
4.1. Henryk Pietrusewicz, Jadłospis letni 1 ............................................... WP


E. JADŁOSPISY DEKADOWE DLA DZIECI Z ALERGIAMI
POKARMOWYMI
1. Jadłospisy dla dzieci na diecie bezmlecznej
1.1. Izabela Wołodkiewicz, Jadłospis letni 1 ............................................ WP
2. Jadłospisy dla dzieci na diecie bezglutenowej
1.1. Izabela Wołodkiewicz, Jadłospis jesienny 1 .............................. wrześ. 11
3. Jadłospisy dla dzieci na diecie bezjajecznej


F. RECEPTURY
1. Zupy mleczne
2. Zupy warzywne i warzywno-mięsne
3. Potrawy mięsne
4. Potrawy bezmięsne
5. Potrawy rybne
6. Potrawy warzywne
7. Surówki i sałatki
8. Desery
9. Napoje


G. RECEPTURY DIETETYCZNE
1. Dieta bezmleczna
2. Dieta bezglutenowa
3. Dieta bezjajeczna


H. PORADY ŻYWIENIOWE
1. Zasady racjonalnego żywienia

1.1. Paulina Wojciechowska, Zalecenia żywieniowe dla dzieci
w wieku od roku do 3 lat
....................................................................... WP
1.2. Anna Taraszewska, Joanna Jaczewska-Schuetz,
Zalecenia żywieniowe dla dzieci w wieku 3–6 lat ......................................... WP
1.3. Ewa Ceborska-Scheiterbauer, Najczęstsze błędy przy
komponowaniu jadłospisów
................................................................... WP
1.4. Elżbieta Rajczykowska, Komponowanie jadłospisów
dla dzieci w przedszkolu – cz. 1: podstawowe zasady
.................................. WP
1.5. Ewa Ceborska, Komponowanie jadłospisów
dla dzieci w przedszkolu – cz. 2: rozkład posiłków
i racje pokarmowe
...................................................................... wrześ. 11
2. Żywienie dzieci z alergią
2.1. Elżbieta Banaś, Alergie pokarmowe u dzieci
w wieku przedszkolnym
....................................................................... WP
2.2. Izabela Wołodkiewicz, Żywienie dzieci z celiakią
– praktyczne wskazówki
.............................................................. wrześ. 11
3. Żywienie w zaburzeniach przemiany materii


I. ORGANIZACJA ŻYWIENIA I HACCP
1. Bezpieczeństwo zdrowotne i higiena
1.1. Halina Turlejska, Praktyczne podejście do wdrażania
zasad systemu HACCP w przedszkolu
................................................ luty 12
2. Intendentura
2.1. Katarzyna Gostyńska, Zasady planowania
wydatków na zakup żywności
........................................................... luty 12
2.2. Dariusz Kwiecień, Jak wykorzystać program
MS Excel w tworzeniu prostej bazy danych dzieci
.................................. luty 12


GAZETKI DLA RODZICÓW
1. Benigna Pietrusewicz, Ryby w diecie dziecka ...................................... WP
2. Paulina Wojciechowska, Przedszkolaki i szpinak .................................  WP
3. Benigna Pietrusewicz, Jeśli przedszkolak nie przepada
za mlekiem
...................................................................................... WP
4. Paulina Wojciechowska, O przekąskach i zapobieganiu
chorobom krążenia
............................................................................. WP
5. Benigna Pietrusewicz, Gdy dziecko nie toleruje glutenu ................. wrześ. 11
6. Paulina Wojciechowska, Cukiereczki, słodkie dzieci
– dieta dziecka z cukrzycą
............................................................... list. 11
7. Benigna Pietrusewicz, Żywienie dzieci w okresie zwiększonej
zapadalności na choroby
................................................................. luty 12

 

Serwis „Doradca intendenta przedszkola” dla intendentów, referentów ds. żywienia, dyrektorów to praktyczny segregator ze stroną internetową, z której mogą Państwo pobierać jadłospisy i receptury, wzory dokumentów, arkusze kalkulacyjne i wiele innych materiałów. Poradnik oraz strona www.zywienie.raabe.pl są aktualizowane 4 razy w roku, aby zapewnić Państwu dostęp do materiałów potrzebnych w codziennej pracy intendenta (jadłospisy, receptury dostosowane do danej pory roku, porady dotyczące zarządzania kuchnią, prowadzenia dokumentacji i HACCP). W każdej aktualizacji znajdą Państwo hasło i login do strony www.